truck  Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 20 ευρώ!

 Άτοκες δόσεις με πιστωτική για αγορές >200€

espaEΤΠΑ

Σειρά "Περί Έρωτα'' (9 τόμοι)

Κανονική Τιμή 126,14 € Ειδική Τιμή 75,68 € (-40%)
percentage background
free delivery ico
Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 20 ευρώ για όλη την Ελλάδα!

Ο έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα απασχόλησε φιλοσόφους, ποιητές και καλλιτέχνες  ωστόσο η θεμελίωση της ουσίας του έρωτα παρέμεινε ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα για όλους, ακόμα και σήμερα.

Ο έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Από τις αναπαραστάσεις σε αγγεία, από τις αναφορές σε κείμενα, ακόμα και φιλοσοφικού χαρακτήρα, καταλαβαίνουμε ότι στην αρχαία Ελλάδα ο έρωτας ήταν θέμα πρωτεύουσας σημασίας: ζωοποιός και ευχάριστος, αναγκαίος και ποικίλος.

Για τον Πλάτωνα ο Έρωτας είναι πολύ περισσότερο από τον Έρωτα. Έρωτας είναι Σοφία, Έρωτας είναι Ενέργεια και Έρωτας είναι Ζωή σε όλα τα επίπεδα που εμείς γνωρίζουμε, σε όλα όσα αντιλαμβανόμαστε σαν ζωντανά, ακόμα και στις πέτρες.

Η σειρά περιλαμβάνει 9 τόμους:

Συμπόσιον – Περί Έρωτος, Πλάτων. Ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, το Συμπόσιον αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς Σωκρατικούς διαλόγους του Πλάτωνα. Το Συμπόσιο που οργανώνει ο Αγάθων γίνεται η ευκαιρία πολλοί επιφανείς και μη Αθηναίοι, με πρωταγωνιστή τον Σωκράτη, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον έρωτα, οι οποίες απηχούν την πλατωνική θεωρία.  

Φαίδρος ή Περί Έρωτος, Πλάτων. Διάλογος μεταξύ του Σωκράτη και του Φαίδρου με αντικείμενο την ουσία του έρωτα, τη ρητορική τέχνη ως ικανή να ανταποκριθεί σε επιστημονικές αξιώσεις, και την αθανασία της ψυχής. 

Λυρικοί Ποιητές: Αλκαίος, Σαπφώ. Η ποίηση του Αλκαίου, εμπνευσμένη από τα πάθη –προσωπικά, ερωτικά, πολιτικά– της περιπετειώδους ζωής του, και η απαράμιλλη δημιουργία ευαισθησίας και αγάπης της Σαπφώς, της «δέκατης Μούσας».

Λυρικοί Ποιητές: Τόμος 6. Συμπεριλαμβάνονται σωζόμενα αποσπάσματα από τα ποιήματα του Ίβυκου, ερωτικού ποιητή του 6ου αι. π.Χ., τα έργα του Ανακρέοντα, ποιητή του 6ου αι. π.Χ., τα επονομαζόμενα Ανακρεόντεια, μια σειρά μεταγενέστερων ερωτικών ποιημάτων που παλαιότερα είχαν αποδοθεί εσφαλμένα στον Ανακρέοντα, και ποιήματα άλλων λυρικών ποιητών όπως του Λάσου, του Απολλόδωρου, του Τύννιχου, του Λάμπρου και της Αργείας ποιήτριας Τελέσιλλας.

Έρωτες, Αλκυών ή Περί μεταμορφώσεων, Δημοσθένους εγκώμιον, Ωκύπους, Χαρίδημος ή Περί κάλλους, Λουκιανός. Ο τόμος περιλαμβάνει το έργο «Έρωτες», έναν  Διάλογο μεταξύ δύο ανδρών με αντίθετες ερωτικές κλίσεις (ο ένας προτιμά τις γυναίκες κι ο άλλος τα αγόρια). 

Παρθένιος & Αδέσποτα Ερωτικά. Τα «Ερωτικά παθήματα», σύντομες ερωτικές ιστορίες με πρωταγωνιστές πραγματικά ή φανταστικά πρόσωπα, αποτελούν το μοναδικό σωζόμενο έργο του Παρθένιου. Τα «Αδέσποτα Ερωτικά», σειρά παπυρικών σπαραγμάτων των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, περιέχουν αποσπάσματα από ερωτικά μυθιστορήματα της ύστερης αρχαιότητας με εξαιρετικό φιλολογικό ενδιαφέρον.

Κατά Νεαίρας – Επιτάφιος - Ερωτικός, Δημοσθένης.  Περιλαμβάνει τον Ερωτικό, εγκώμιο ενός ωραίου νέου υπό μορφή επιστολής.

Ηθικά 19: Ερωτικός, Ερωτικαί διηγήσεις, Πλούταρχος. ΕΡΩΤΙΚΟΣ: Διάλογος με θέμα τον έρωτα. Η θεία φύση του έρωτα. Οι γυναικείες αρετές. Η νίκη του έρωτα στη φιλοσοφία και στη ζωή. ΕΡΩΤΙΚΑΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ: Πέντε σύντομες ιστορίες με θέμα τον έρωτα.

Ανθολογία Παλατινή Ε΄: Επιγράμματα ερωτικά. Το 5ο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας, όπου περιλαμβάνονται 310 επιγράμματα ερωτικού περιεχομένου.

Χαρακτηριστικά
  • ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

    Χαρτόδετο

  • ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

    Ναι

Περισσότερα Λιγότερα
Λουκιανός
Ο Λουκιανός, περίφημος σοφιστής και συγγραφέας, γεννήθηκε περίπου το 120 μ.Χ. στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής, στον άνω Ευφράτη της Συρίας. Σύρος στην καταγωγή, διδάχτηκε την ελληνική γλώσσα μόνο στο σχολείο. Μετά από σύντομη και ανεπιτυχή μαθητεία στην τέχνη της γλυπτικής, αποφάσισε να επιδοθεί στα γράμματα και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του στις ακμάζουσες τότε ρητορικές σχολές της Ιωνίας. Σε ηλικία 40 περίπου ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ρητορική και να στραφεί στη φιλοσοφία. Ο θάνατός του τοποθετείται μεταξύ 180 και 192 μ.Χ.
Πλάτων

Ο Πλάτωνας γεννήθηκε περί το 427 π.Χ., γόνος επιφανούς Αθηναϊκής οικογένειας. Έλαβε σπουδαία παιδεία και γνώρισε τα ελληνικά φιλοσοφικά ρεύματα. Αυτός όμως που διαμόρφωσε καθοριστικά την ηθική και πνευματική του υπόσταση ήταν ο Σωκράτης, με τη ζωή του, τη φιλοσοφία και τον θάνατό του. Ο μεγάλος φιλόσοφος ήταν αιτία να στραφεί ο νεαρός Πλάτων στη φιλοσοφία, και η Σωκρατική εννοιολογία αποτέλεσε βάση για τη δημιουργία της κατοπινής Πλατωνικής θεωρίας των Ιδεών. Ο Πλάτωνας ερμήνευσε βαθύτατα τον Σωκράτη ως άνθρωπο και διδάσκαλο, και αποτύπωσε την προσωπικότητά του σε πολλά έργα του.

Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Κυρήνη και τη Μεγάλη Ελλάδα, όπου προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να εφαρμόσει τις πολιτικές αρχές του στην οργάνωση των ελληνικών πόλεων της Σικελίας. Το 387 π.Χ. ίδρυσε στην Αθήνα την Ακαδημία, περίφημο κέντρο της φιλοσοφίας και των Μουσών, που διατηρήθηκε σχεδόν δέκα αιώνες, μέχρι τους χρόνους του Ιουστινιανού. Ο Πλάτων αφοσιώθηκε στη διδασκαλία ως τον θάνατό του, το 348 π.Χ.

Σε αντίθεση με το έργο πολλών άλλων στοχαστών της αρχαιότητας, τα έργα του Πλάτωνα σώζονται ως σήμερα ακέραια. Όλα σχεδόν ανήκουν στο είδος του διαλόγου (πλατωνικός διάλογος), που αναδεικνύει τον Πλάτωνα όχι μόνο ως κορυφαίο φιλόσοφο, αλλά και ως αληθινό ποιητή. Τα πιο γνωστά έργα του είναι η Απολογία, το Συμπόσιο, η Πολιτεία, ο Φαίδων, και άλλα. Η φιλοσοφία του -ηθική, οντολογική, πολιτική- είναι το θεμέλιο του ιδεαλισμού.

Πλούταρχος

Ο βιογράφος και φιλόσοφος Πλούταρχος (50-120 μ.Χ. περ.) γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας. Με τα ταξίδια του διεύρυνε τον γνωστικό του ορίζοντα και ήλθε σε επαφή με προσωπικότητες της εποχής, κυρίως εξέχοντες Ρωμαίους. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πατρίδα του και άσκησε δημόσια και ιερατικά αξιώματα.

Το σωζόμενο έργο του διακρίνεται στους Παράλληλους βίους, ιστορικό-βιογραφικό έργο όπου παραβάλλονται οι βίοι και το έργο επιφανών Ελλήνων και Ρωμαίων , και στα Ηθικά, συγγράμματα  που πραγματεύονται ζητήματα ηθικής, φιλοσοφίας, πολιτικής κ.λπ.

Πολυμαθής και με λεπτό πνεύμα, ο Πλούταρχος εξέφρασε με απλότητα και αισιόδοξη αντίληψη τις παραδοσιακές ελληνικές αξίες. Το έργο του τέρπει και διδάσκει, όντας παράλληλα σπουδαία πηγή της γραμματείας των κλασικών και των Αλεξανδρινών χρόνων.