Εκλογαί, Αποφθέγματα, Υποθήκαι Γ΄ 1
Original price was: 16,60 €.13,28 €Η τρέχουσα τιμή είναι: 13,28 €.Προηγούμενη τιμή: 13,28 €.
Ο τόμος περιλαμβάνει τις Υποθήκες των Επτά Σοφών, τη συλλογή σύντομων γνωμικών που συνδέονται με τα περίφημα Δελφικά Παραγγέλματα.
- Περιγραφή
- Συγγραφέας
Περιγραφή
Τα Δελφικά Παραγγέλματα και η σοφία των Επτά Σοφών
Τα Άπαντα 6 του Ιωάννη Στοβαίου περιλαμβάνουν το πρώτο μέρος του Γ΄ βιβλίου των Εκλογών, Αποφθεγμάτων, Υποθηκών, μιας από τις σημαντικότερες ανθολογίες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Ανάμεσα στο πολύτιμο υλικό του τόμου βρίσκονται οι Υποθήκες των Επτά Σοφών, η συλλογή των σύντομων γνωμικών που συνδέονται με τα περίφημα Δελφικά Παραγγέλματα. «Γνῶθι σαυτόν», «Μηδὲν ἄγαν», «Καιρὸν γνῶθι», «Ἄρχε σεαυτοῦ»: σύντομες φράσεις που συμπυκνώνουν μια ολόκληρη αντίληψη για τη γνώση, την αυτογνωσία, το μέτρο, τη φρόνηση και τη στάση του ανθρώπου απέναντι στη ζωή.
Ο Στοβαίος διέσωσε στα Εκλογαί, Αποφθέγματα, Υποθήκαι ένα τεράστιο σώμα αρχαίων γνωμικών, αποφθεγμάτων και ηθικών υποδείξεων, συγκεντρώνοντας λόγια φιλοσόφων, ποιητών και άλλων συγγραφέων της αρχαιότητας. Ο τόμος αποτελεί έτσι όχι μόνο μια σημαντική πηγή για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής σκέψης, αλλά και έναν μοναδικό τρόπο να γνωρίσουμε τη διαχρονική παράδοση των Δελφικών ρητών και παραγγελμάτων.
Για όσους αναζητούν τα Δελφικά Παραγγέλματα, τα γνωμικά των Επτά Σοφών, την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη και τη σοφία της αρχαιότητας, τα Άπαντα 6 αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είσοδο στο έργο του Στοβαίου.
Ο τόμος περιλαμβάνει το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, απόδοση στη νέα Ελληνική, εισαγωγή και σχολιασμό.
Ιωάννης Στοβαίος
Λεξικογράφος, 5ος αι. μ.Χ.
Για τον Ιωάννη Στοβαίο γνωρίζουμε λίγα μόνο πράγματα. Μάλλον έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., κάτι που εικάζεται από το γεγονός πως στο Ανθολόγιό του δεν αναφέρεται κανένας συγγραφέας μεταγενέστερος του 5ου αιώνα. Είχε καταγωγή από τους Στόβους της Μακεδονίας και έφερε χριστιανικό όνομα (Ιωάννης). Ωστόσο, η έλλειψη αναφορών σε χριστιανούς συγγραφείς στο έργο του μας κάνει να μην γνωρίζουμε τελικά τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Το εκτεταμένο ανθολόγιο που συνέταξε προοριζόταν για τον γιο του Σεπτίμιο, με στόχο την βελτίωση του χαρακτήρα του. Πρόκειται για μια θεματική ανθολογία αποφθεγμάτων αρχαίων συγγραφέων, σε 4 «βιβλία» (Α, Β, Γ και Δ), γνωστά συνήθως ως Εκλογές (βιβλία Α και Β) και Αποφθέγματα (βιβλία Γ και Δ). Φαίνεται πως ο Στοβαίος είχε στη διάθεσή του τουλάχιστον 500 έργα αρχαίων ιστορικών, ποιητών και φιλοσόφων, τα οποία ανθολόγησε. Το έργο του είναι εξαιρετικά πολύτιμο τόσο επειδή «κατηγοριοποιεί» μια πολύ εκτεταμένη βιβλιογραφία αναδεικνύοντας τις πιο σημαντικές της ιδέες, όσο και γιατί αναφέρει μέρη από έργα που σήμερα έχουν χαθεί.

















