Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 20 ευρώ για όλη την Ελλάδα!

espaEΤΠΑ

Σειρά Σούδα

Συγγραφέας: Σούδα
Κωδικός προϊόντος:
004091
Κανονική Τιμή 135,68 € Ειδική Τιμή 81,41 € (-40%)
percentage background
free delivery ico
Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 20 ευρώ για όλη την Ελλάδα!
Το μεγάλο γλωσσικό και εγκυκλοπαιδικό λεξικό του 10ου αιώνα!

Το λεξικό Σούδα, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες, περιλαμβάνει λήμματα παλαιότερων λεξικογράφων, παρατηρήσεις αρχαίων σχολιαστών και παραθέματα συγγραφέων της κλασικής και της ύστερης αρχαιότητας ή των βυζαντινών χρόνων. 

Μεταξύ γραμματικού λεξικού και εγκυκλοπαίδειας όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, το Λεξικό Σούδα (επίσης γνωστό και ως Σουίδα), με 30.000 λήμματα, αποτελεί μια πλουσιότατη πηγή πληροφοριών για τον ελληνικό κόσμο ως τον 10ο μ.Χ. αιώνα.

Κυρίως, το μεγάλο αυτό εγκυκλοπαιδικό έργο διέσωσε μια πληθώρα αποσπασμάτων από έργα παλαιότερων συγγραφέων, που σήμερα θα είχαν χαθεί.

Πηγές του συντάκτη του είναι παλαιότερα λεξικά (όπως αυτά του Αρποκρατίωνα ή του Ησύχιου, επίσης διαθέσιμα στις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ) ή βιογραφικά έργα (όπως αυτό του Διογένη Λαέρτιου), αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σχολίων για τους αρχαίους συγγραφείς ή για τους συγχρόνους του. Έτσι το λεξικό του αποτελεί σήμερα έργο αναφοράς για πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στην πολιτική, εκκλησιαστική, και λογοτεχνική ιστορία της ανατολής ως τον δέκατο αιώνα.

Το λεξικό είναι ταξινομημένο, όχι ακριβώς αλφαβητικά, αλλά σύμφωνα με το σύστημα της «αντιστοιχίας», σύμφωνα με το οποίο τα λήμματα  ακολουθούν φωνητική σειρά. Για παράδειγμα, τα λήμματα που ξεκινούν με «αι» ταξινομούνται μετά από το «ε».

Παραδόξως, παρότι ο Σούδας μας άφησε ένα τόσο πολύτιμο κι εκτεταμένο έργο, για τον ίδιο γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Εικάζεται πως έζησε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πιθανόν εκκλησιαστικό πρόσωπο που αφιερώθηκε στις λογοτεχνικές μελέτες. Νεότερες μελέτες αμφισβητούν ότι η ονομασία «Σούδα» αφορά το όνομα του συντάκτη του λεξικού και αναφέρουν.

Το Λεξικό Σούδα περιλαμβάνει 8 τόμους, στη γλώσσα που γράφτηκε (αρχαιοελληνική του 10ου αιώνα):

Τόμος 1 – Α

Τόμος 2 – Α ως Δ

Τόμος 3 – Ε

Τόμος 4 – Ζ ως Κ

Τόμος 5 – Κ ως Μ

Τόμος 6 – Ν ως Π

Τόμος 7 – Π ως Σ

Τόμος 8 – Τ ως Ω

Χαρακτηριστικά
  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

  • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

    12,5x21

  • ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

    Χαρτόδετο

  • ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

    Ναι

Περισσότερα Λιγότερα