-40%
-40%
iamvlixos_seira

ΣΕΙΡΑ ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

ΣΕΙΡΑ ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

Original price was: 125,08 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 75,05 €.

In stock
ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

Original price was: 125,08 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 75,05 €.

ΚΩΔΙΚΟΣ: 004629
ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Χαρτόδετο
ΓΛΩΣΣΑ: Αρχαίο κείμενο - Νεοελληνική μετάφραση
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 12.5 χ 21

Περιγραφή

Ο Ιάμβλιχος είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους και διαμορφωτές της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας,  μαθητής του Ανατόλιου και του Πορφύριου στη Ρώμη, όπου οι δύο φιλόσοφοι διηύθυναν τη νεοπλατωνική σχολή του Πλωτίνου.

Κορυφαίος εκφραστής της Συριακής νεοπλατωνικής σχολής, μυστικιστής και μαθηματικός, ο Ιάμβλιχος έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως ο βιογράφος του Πυθαγόρα, με το φιλοσοφικό έργο του οποίου ασχολήθηκε εκτεταμένα.

Η συλλογή περιλαμβάνει τα εξής έργα, σε 7 τόμους:

  • Περί του Πυθαγορείου βίου: Βιογραφία του σπουδαίου φιλόσοφου Πυθαγόρα από τον Ιάμβλιχο.
  • Υπόμνημα εις τα Πυθαγόρου «Χρυσά έπη»: Το έργο αυτό του Ιάμβλιχου, το οποίο σώζεται σε αραβική επιτομή και μεταφράζεται και εκδίδεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά, ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Το έργο παρουσιάζει την ερμηνεία του Ιάμβλιχου για κάθε στίχο των “Χρυσών επών” του Πυθαγόρα, και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς προσθέτει σημαντικά και καινούργια στοιχεία για τη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της φιλοσοφίας του μεγάλου αυτού νεοπλατωνικού στοχαστή.
  • Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν: Στηριγμένος στον χαμένο «Προτρεπτικό» του Αριστοτέλη, στους πλατωνικούς διαλόγους και στον επίσης χαμένο «Προτρεπτικό» κάποιου άγνωστου σοφιστή του 5ου/4ου αι. π.Χ., ο Ιάμβλιχος αναπτύσσει επιχειρήματα για τη χρησιμότητα της ενασχόλησης με τη φιλοσοφία. Στο τέλος παραθέτει έναν κατάλογο με τα βασικότερα πυθαγόρεια παραγγέλματα και την ερμηνεία τους.
  • Περί της κοινής μαθηματικής επιστήμης: Με το έργο αυτό ο Ιάμβλιχος προσπαθεί να περιγράψει τις αρχές, τη φύση και τη χρησιμότητα της γενικής μαθηματικής επιστήμης, η οποία εμπεριέχει όλους τους επιμέρους μαθηματικούς κλάδους, όπως την αριθμητική, τη γεωμετρία, τη μουσική-αρμονία και την αστρονομία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ο ενδιάμεσος οντολογικός χαρακτήρας της επιστήμης αυτής, χαρακτήρας ο οποίος την καθιστά απαραίτητη για την κατανόηση τόσο του ανώτερου κόσμου των Ιδεών όσο και του κατώτερου φυσικού κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε. —
  • Τα θεολογούμενα της αριθμητικής: Το μοναδικό έργο αριθμητικής θεολογίας που σώζεται από την αρχαιότητα. Σε αυτό ο Ιάμβλιχος περιγράφει τις θεολογικές ιδιότητες που απέδιδαν κυρίως οι πυθαγόρειοι στους δέκα πρώτους αριθμούς
  • Περί της Νικομάχου Αριθμητικής εισαγωγής: Ερμηνεύοντας ο Ιάμβλιχος το έργο «Αριθμητική εισαγωγή» του Πυθαγόρειου φιλόσοφου Νικόμαχου, δίνει ένα πλήθος άγνωστων από άλλες πηγές πληροφοριών σχετικά με την επιστήμη των αριθμών, με αποτέλεσμα το υπόμνημα αυτό να αποτελεί ουσιαστικά μια νέα πρωτότυπη εισαγωγή στην αριθμητική επιστήμη. Η εμφάνιση του μηδενός μεταξύ των αριθμών, η μέθοδος επίλυσης συστήματος εξισώσεων που είναι γνωστή ως θυμαρίδειο επάνθημα, ο τρόπος της παραγωγής των τετράγωνων και των ετερομήκων αριθμών μέσω της παλινδρομικής πρόσθεσης των διαδοχικών αριθμών ανήκουν στις κατακτήσεις της αρχαίας μαθηματικής επιστήμης που μας είναι γνωστές μόνο μέσω αυτού του έργου του Ιάμβλιχου.
  • Περί Μυστηρίων: Η ελληνική και ανατολική σοφία, η ψυχή, οι διακρίσεις των ανώτερων γενών, η μαντική και η θεία έμπνευση, οι δαίμονες, οι θυσίες, οι συμβολισμοί των αιγυπτιακών μυστηρίων, η αιγυπτιακή θεολογία, η ευδαιμονία, το πεπρωμένο και το Αγαθό στο θεουργικό σύγγραμμα του Ιάμβλιχου που άσκησε μεγάλη επίδραση στη μεταγενέστερη φιλοσοφία.
  • Αποσπάσματα: Αποσπάσματα έργων του Ιάμβλιχου που δεν σώζονται ακέραια: Περί ψυχής (φύση και ενέργειες της ψυχής, κρίση, τιμωρία και κάθαρση μετά τον χωρισμό της από το σώμα), Υπομνήματα εις Πλάτωνα (σχολιασμός πλατωνικών διαλόγων και ιδίως του Τίμαιου), Επιστολαί (γράμματα του Ιάμβλιχου προς φίλους και μαθητές του, όπου εξετάζονται ζητήματα όπως η μοίρα, η διαλεκτική, οι αρετές, η αγωγή των παιδιών, ο γάμος κ.λπ.).

Κάθε τόμος περιλαμβάνει το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, απόδοση στη νέα ελληνική, εισαγωγή και σχολιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ