truck

Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των 20€

card

Άτοκες δόσεις με πιστωτική για αγορές >300€

espaEΤΠΑ

Εισαγωγή στον Νεοπλατωνισμό (7 τόμοι)

Κωδικός προϊόντος:
004550
Κανονική Τιμή 124,02 € Ειδική Τιμή 62,01 € (-50%)
percentage background
free delivery ico
Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 20 ευρώ για όλη την Ελλάδα!
Ο όρος «νεοπλατωνισμός» δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα για να δηλώσει την τελευταία φάση του αρχαίου πλατωνισμού, που περιελάμβανε στοιχεία πλατωνικής φιλοσοφίας, μυστικισμού και θρησκείας, και έγινε η κυρίαρχη φιλοσοφική τάση μέχρι το τέλος της αρχαιότητας.

Με έμπνευση από τη σχολή σκέψης του Πλάτωνα, οι Νεοπλατωνικοί φιλόσοφοι βρέθηκαν στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δυο εποχές: τον αρχαίο κόσμο που έσβηνε, και την εποχή του χριστιανισμού που ανέτειλε.

Ο Νεοπλατωνισμός υπήρξε ένα δυνατό φιλοσοφικό κίνημα με θρησκευτικές αντιλήψεις, με ερμηνευτικά στοιχεία βασιζόμενο στην πλατωνική και αριστοτελική φιλοσοφία αλλά συγχρόνως εισάγει ένα νέο τρόπο σκέψης, κρίσης και ερμηνείας, πέραν της υπάρχουσας φιλοσοφίας.

Οι νεοπλατωνικοί φιλόσοφοι συγκρούστηκαν συχνά με την χριστιανική σκέψη, προσέγγισαν όμως περισσότερο από ποτέ την ιδέα του «Ενός». Ο σκοπός της φιλοσοφίας για τους νεοπλατωνικούς είναι η μυστικιστική ένωση της ανθρώπινης ψυχής με τις ανώτερες υποστάσεις και κυρίως το Εν. Όπως στον Πλάτωνα και τον Σωκράτη, έτσι και στους Νεοπλατωνικούς η φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής.

Η σειρά «Εισαγωγή στον Νεοπλατωνισμό», στην οποία περιλαμβάνονται το αρχαίο κείμενο, νεοελληνική μετάφραση και σχολιασμό, αποτελείται από 7 τόμους. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει :

 1. Περί θεών και κόσμου, Αποσπάσματα, Άπαντα - Αττικός, Σαλούστιος 
 2. Υπόμνημα εις τα Πυθαγορικά Χρυσά έπη, Περί προνοίας Άπαντα - Ιεροκλής
 3. Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν, Άπαντα 2 - Ιάμβλιχος
 4. Περί αγαλμάτων, Κατά χριστιανών, Άπαντα 1 - Πορφύριος
 5. Περί του εν Οδυσσεία των νυμφών άντρου, Προς Μαρκέλλαν, Αφορμαί προς τα νοητά, Άπαντα 2 - Πορφύριος
 6. Εννεάς Δ΄, Άπαντα 4 - Πλωτίνος
 7. Στοιχείωσις θεολογική, Άπαντα 14 - Πρόκλος
Χαρακτηριστικά
 • ISBN (13-ψηφιος)

  978-960-382-394-0

 • ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

  Χαρτόδετο

 • ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

  Ναι

Περισσότερα Λιγότερα
Πλωτίνος
Ο Πλωτίνος γεννήθηκε στην Άνω Αίγυπτο περί το 203 μ.Χ. και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Σπούδασε κοντά στους Αλεξανδρινούς δασκάλους φιλοσοφίας και κυρίως στον πλατωνικό Αμμώνιο Σακκά. Θέλοντας να γνωρίσει τη σκέψη της Ανατολής, κατατάχθηκε στον στρατό του αυτοκράτορα Γορδιανού που εκστράτευε στην Περσία. Όταν ο αυτοκρατορικός στρατός νικήθηκε, ο Πλωτίνος κατόρθωσε να σωθεί, να φτάσει στην Αντιόχεια και κατόπιν στη Ρώμη, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους μεγάλους εκπροσώπους του φιλοσοφικού λόγου, πέθανε το 270 μ.Χ.
Ιάμβλιχος
Ο Ιάμβλιχος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους και διαμορφωτές της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας, γεννήθηκε περί το 270 μ.Χ., στη Χαλκίδα της Κοίλης Συρίας, τη σημερινή Κιννισρίν (Αετοφωλιά) μεταξύ Λιβάνου και Αντιλιβάνου. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια και υπήρξε μαθητής του Ανατόλιου και του Πορφύριου στη Ρώμη, όπου οι δύο αυτοί φιλόσοφοι διηύθυναν τη νεοπλατωνική σχολή που είχε ιδρύσει εκεί ο Πλωτίνος. Αργότερα διαφώνησε με τον Πορφύριο και μετέβη στην ιδιαίτερή του πατρίδα, όπου ίδρυσε δική του νεοπλατωνική σχολή.
Πρόκλος

Ο Πρόκλος ο Λύκιος (412-485) ανήκει στους τελευταίους μεγάλους διανοητές της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας και του αρχαιοελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού εν γένει. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια φιλοσοφία (ιδιαίτερα το έργο του Αριστοτέλη), μαθηματικά και ρητορική, την οποία και άσκησε για κάποιο διάστημα ως δικηγόρος. Στη συνέχεια υπήρξε μαθητής του Συριανού, τον οποίο διαδέχτηκε ως διευθυντής της Ακαδημίας Πλάτωνος, μέχρι τον θάνατό του.

Ο Πρόκλος συνέθεσε σε ένα ενιαίο και πολυσύνθετο σύστημα ολόκληρη την προγενέστερή του νεοπλατωνική φιλοσοφική παράδοση, με επιρροές από στοιχεία πυθαγορικά, αριστοτελικά και στωικά. Επηρέασε σημαντικά την μετέπειτα δυτική φιλοσοφία, με το έργο του να λειτουργεί ως «σύνδεσμος» ανάμεσα στην αρχαία και τη μεσαιωνική σκέψη. Το έργο του αποτελεί βασική πηγή για κάθε μελετητή της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας, αλλά και του ίδιου του Πλάτωνα, του οποίου συχνά προτείνει πρωτότυπες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερμηνείες.