Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 20 ευρώ για όλη την Ελλάδα!

espaEΤΠΑ

Προτάσεις του μήνα

Back to school Kaktos


Σεπτέμβριος
: ο μήνας που όλοι μπαίνουμε ξανά σε ρυθμούς καθημερινότητας.

Τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, οι γονείς αναθεωρούν το καθημερινό πρόγραμμα για να ταιριάξει με τις απαιτήσεις μια σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται να υποδεχτούν ξανά την δεύτερη οικογένειά τους στα θρανία.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά σε μικρούς και μεγάλους, με βιβλία για όλους!

Δες τις προτάσεις μας...

Για παιδιά Για γονείς Για δασκάλους

Βιβλία που θα κάνουν την σχολική χρονιά πιο αποτελεσματική

 

 1. Τα μυστικά του αποτελεσματικού δασκάλου

  Τα μυστικά του αποτελεσματικού δασκάλου

  Η δοκιμασμένη μέθοδος που βοήθησε χιλιάδες δασκάλους να δώσο...

  Gordon Thomas
  Κανονική Τιμή 19,08 € Ειδική Τιμή 13,36 € (-30%)
 2. Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα

  Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα

  Μια πρωτοποριακή μέθοδος εκπαίδευσης γονέων για την ανατροφή...

  Gordon Thomas
  Κανονική Τιμή 19,08 € Ειδική Τιμή 13,36 € (-30%)
 3. Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

  Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

  Πώς να διατηρήσετε σώας τας φρέας σε έναν κόσμο γεμάτο ναρκι...

  Durvasula Ramani
  Κανονική Τιμή 27,56 € Ειδική Τιμή 24,79 € (-10%)
 4. Καλές εικόνες, κακές εικόνες

  Καλές εικόνες, κακές εικόνες

  Προστατεύοντας τα σημερινά παιδιά από την πορνογραφία

  Jenson A. Kristen
  Κανονική Τιμή 15,00 € Ειδική Τιμή 13,49 € (-10%)

 

paidika


 1. Συναίνεση (για παιδιά)

  Συναίνεση (για παιδιά)

  Όρια, σεβασμός και κυριαρχία του εαυτού σου

  Μπράιαν Ρέιτσελ
  Κανονική Τιμή 15,00 € Ειδική Τιμή 13,50 € (-10%)
 2. KID YOUTUBER 1

  KID YOUTUBER 1

  Τρελές συμβουλές για να γίνεις διάσημος

  Έμερσον Μάρκους
  Κανονική Τιμή 11,66 € Ειδική Τιμή 10,49 € (-10%)
 3. KID YOUTUBER 2

  KID YOUTUBER 2

  Τρελές συμβουλές για να γίνεις ακόμα πιο διάσημος

  Έμερσον Μάρκους
  Κανονική Τιμή 11,66 € Ειδική Τιμή 10,49 € (-10%)
Διακοπές τέλος, και τώρα τι;

Δες παρακάτω απαντήσεις στις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του μήνα!

Μια από τις πιο ωραίες στιγμές στο σχολείο, για τις μικρές ηλικίες, είναι η ανάγνωση βιβλίων από τη δασκάλα ή τον δάσκαλο. Ωστόσο, με το πέρασμα στο Γυμνάσιο, συνήθως αυτή η δραστηριότητα χάνεται και δεν θεωρείται υψηλής προτεραιότητας.  

Κι όμως, το να διαβάζετε στους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, έστω και για 5-7 λεπτά ημερησίως, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξυπνήσετε το ενδιαφέρον τους για το βιβλίο, ενώ βοηθά να χτίζεται η ομαδικότητα και η αίσθηση της «κοινότητας» στην τάξη.

Η ανάγνωση βοηθά όλα τα παιδιά να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους, να διευρύνουν τους λογοτεχνικούς τους ορίζοντες, αλλά και να ηρεμήσουν στη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου. Είναι επίσης ένας ιδιαίτερος τρόπος σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του.

Μικρά tips για να οργανώσετε μια καθημερινή ανάγνωση μεγαλόφωνα:  

 1. Προτείνετε 3-4 βιβλία στους μαθητές και αφήστε τους να επιλέξουν όλοι μαζί ποιο θα διαβάσετε. Βάλτε όλοι μαζί τους κανόνες της ανάγνωσης (να είναι ήσυχοι, να μπορούν να ζωγραφίζουν εκείνη την ώρα ή ότι άλλο θεωρείτε απαραίτητο).
 2. Διαβάστε με πάθος και ενθουσιασμό, ζωντανεύοντας την αφήγηση!
 3. Διακόψτε την ανάγνωση σε ένα ενδιαφέρον σημείο που θα δημιουργήσει στα παιδιά αγωνία για τη συνέχεια.
 4. Διασφαλίστε λίγο χρόνο για συζήτηση πάνω στο βιβλίο μετά την ανάγνωση ή κάποιες μέρες αντί για ανάγνωση.
 5. «Γιορτάστε το» όταν ολοκληρώσετε το βιβλίο, μοιράζοντας μια «κάρτα αναγνώστη», προσκαλώντας τον συγγραφέα να μιλήσει στην τάξη (αν αυτό είναι εφικτό) ή απλώς με ένα ομαδικό χειροκρότημα κι ένα μεγάλο μπράβο.
 •  

Είναι γνωστό πως τα παιδιά δεν γενιούνται με εγχειρίδιο χρήσης, κι όσο κι αν ψάξεις τα βιβλία γονικής φροντίδας, είναι σίγουρο πως user manual δεν θα βρεις. Πολύ απλά γιατί ο καθένας μας είναι γονιός με διαφορετικό τρόπο, τα παιδιά είναι όλα μοναδικά, αλλά και η σχέση μας με τα παιδιά μας είναι μοναδική. 

Τότε λοιπόν γιατί να διαβάσεις ένα βιβλίο για γονείς;

 • Για να ανοίξεις τους ορίζοντές σου ως γονιός. Ο σκοπός, όταν διαβάζεις ένα βιβλίο για γονείς, δεν είναι να σου αποκαλύψει τον «χρυσό κανόνα», γιατί απλά δεν υπάρχει ένας και μοναδικός κανόνας. Όμως τα βιβλία αυτά σου δείχνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις και μπορούν να σε εμπνεύσουν. 
 • Για να παρακολουθείς τις αναπτυξιακές αλλαγές των παιδιών. Γιατί βέβαια, μόλις έχεις αποκτήσει αυτοπεποίθηση με το μωρό σου, αυτό γίνεται παιδάκι, μετά εφηβάκι, και σε κάθε αναπτυξιακή φάση αρχίζεις ξανά από την αρχή! Τα βιβλία που εξηγούν τις βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές κάθε αναπτυξιακού σταδίου μπορεί να γίνουν ένας πολύτιμος σύμμαχος.
 • Για να μάθεις κάτι σε ένα ειδικό θέμα που σε απασχολεί. Αν έχεις ένα συγκεκριμένο θέμα που σε απασχολεί σε σχέση με την ανατροφή των παιδιών σου (π.χ. θέματα διατροφής, θέματα συμπεριφοράς κλπ), ένα εξειδικευμένο βιβλίο με επιστημονική βάση μπορεί να σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένα καλό βιβλίο γονικής φροντίδας μπορεί να σε ενδυναμώσει, να σε ανακουφίσει, να τονώσει την αυτοπεποίθηση και τον ενθουσιασμό σου στο συναρπαστικό ταξίδι του  να είσαι γονιός!

Τα παιδιά που διαβάζουν γίνονται ενήλικες που σκέφτονται. Κι έτσι όλοι οι γονείς θα θέλαμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να αφιερώνουν χρόνο στα βιβλία. Πώς θα τα ενθαρρύνουμε (και όχι να τα υποχρεώσουμε) να εντάξουν το βιβλίο στις καθημερινές τους συνήθειες;
Σας προτείνουμε 3+1 τρόπους:

 • Πάρτε τα μαζί σας στο βιβλιοπωλείο και στην έκθεση βιβλίου. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν το βιβλίο που αυτά θέλουν. Μπορεί να μην είναι αυτό που θα επιλέγατε εσείς – δεν πειράζει. Το πιο πιθανό είναι πως κι εσείς διαβάζετε τα βιβλία που διαλέγετε μόνοι, όχι αυτό που σας υπαγορεύει κάποιος άλλος. Αφήστε λοιπόν τα παιδιά να διαλέξουν ελεύθερα, χωρίς κριτική. Κι αν υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που σας μαγεύει, πάρτε το επιπλέον στις δικές τους επιλογές.
 • Εκθέστε τα παιδιά στα βιβλία. Φροντίστε να υπάρχουν βιβλία στη θέα και στη διάθεσή τους, εκεί που είναι πιθανότερο να βαρεθούν. Κουραστικό ταξίδι με το πλοίο; Αφήστε το βιβλίο τους πάνω στο τραπεζάκι. Διακοπές στο χωριό; Αφήστε βιβλία εδώ κι εκεί στους χώρους τους, και μην τα μαζεύετε στο ράφι. (Αλήθεια, σκεφτήκατε να αφήσετε ένα βιβλίο πάνω στο πλυντήριο στο λουτρό; Ομολογήστε το. Διάβασμα στο μπάνιο, αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων βιβλιόφιλων...)
 • Φτιάξτε μαζί τους το δικό σας βιβλίο. Ξεκινήστε όλοι μαζί μια ιστορία, όπου ο καθένας θα συνεισφέρει δυο προτάσεις, ξεκινώντας εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος (και ο κύκλος συνεχίζεται όσο θέλετε). Καθαρογράψτε την ιστορία αφήνοντας χώρο για ζωγραφιές και ζητήστε τους να κάνουν την εικονογράφηση. Μπορείτε να βρείτε μια αφορμή – να είναι δώρο γενεθλίων για τον μπαμπά ή δώρο αποχαιρετισμού για τους παππούδες. Ίσως η διαδικασία της «συγγραφής» φέρει τα παιδιά πιο κοντά στα βιβλία γενικότερα.
 • Καθιερώστε μια ζώνη βραδινού διαβάσματος. Το διάβασμα, ιδιαίτερα το βράδυ, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφορτίσουν και να ηρεμήσουν μετά από μια απαιτητική μέρα. Μπορείτε να καθιερώσετε 20 λεπτά οικογενειακού διαβάσματος κάθε βράδυ, χωρίς οθόνες, στη διάρκεια της οποία μικροί και μεγάλοι θα διαβάζουν αντί να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο (έτσι δίνετε το παράδειγμα και ηρεμείτε κι εσείς!) Μπορεί να διαβάζει ο καθένας το βιβλίο του, ή κάποιος να διαβάζει σε όλους. 

Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύεις, οι αρχαίοι δεν είναι δύσκολοι και απρόσιτοι. Σίγουρα υπάρχουν κάποια δύσκολα βιβλία φιλοσοφίας, αλλά δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις με Αριστοτέλη ή Πρόκλο. Διάλεξε ένα μικρό έργο που κάτι να σου θυμίζει, και θα δεις πως θα το διαβάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον και χωρίς δυσκολία.

 • Απολογία του Σωκράτη: Όλοι γνωρίζουμε τη δίκη και καταδίκη του Σωκράτη, και την θανάτωσή του με κώνειο. Η Απολογία του Σωκράτη, γραμμένη από τον Πλάτωνα, μεταφέρει τι είπε ο Σωκράτης στους δικαστές του. Σύντομο και εύκολο στην ανάγνωση, θα βρεις πληροφορίες που πιθανόν ήδη γνωρίζεις, όπως όταν ο σπουδαίος φιλόσοφος παρομοίασε τον εαυτό του με αλογόμυγα που ξυπνάει το κοιμισμένο άλογο της Αθήνας.
 • Τραγωδίες και Κωμωδίες: Αν σου αρέσει το θέατρο, δοκίμασε Αριστοφάνη για κάτι εύθυμο και Σοφοκλή για μια προσιτή τραγωδία.
 • Στωική φιλοσοφία – Επίκτητος ή Μάρκος Αυρήλιος: Πώς μπορείς να αγχώνεσαι λιγότερο; Με πολύ προσιτό τρόπο, οι μεγάλοι στωικοί φιλόσοφοι σου προσφέρουν έναν τρόπο σκέψης που θα μπορούσες να διαβάσεις και σε σύγχρονα βιβλία αυτοβελτίωσης – μόνο που εκείνοι τα είπαν πρώτοι :)

Ο Εκδοτικός Οίκος «Κάκτος» ιδρύθηκε το 1974 από τον Οδυσσέα Χατζόπουλο. Στο διάστημα 1974-1991 έδωσε στην κυκλοφορία περίπου 2.800 βιβλία. Στις εκδόσεις της περιόδου αυτής ανήκουν οι μεγάλες σειρές επιστημονικής φαντασίας, που έκαναν γνωστό στο ελληνικό κοινό το έργο των κορυφαίων συγγραφέων του είδους, όπως ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ισαάκ Ασίμωφ και άλλοι.

Από το 1991, μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνουν στην κυκλοφορία, οι Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ έχουν ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία - Οι Έλληνες», που έχει στόχο να δημοσιεύσει μεταφρασμένα και σχολιασμένα —για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς— όλα τα έργα όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας. Η σειρά αυτή βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη στην Κύπρο.

Σήμερα, στις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος να εμπλουτίζουμε τη σειρά της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που αριθμεί 820 τόμους και είναι, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο! Η συλλογή περιλαμβάνει φιλοσοφία, ιστορία, θέατρο, ρητορική, ιατρική, μαθηματικά, αστρονομία, λογοτεχνία, λεξικογραφικές μελέτες, ανθολογίες, και κάθε άλλο αξιόλογο αρχαίο ελληνικό έργο, από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής σκέψης ως τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Παράλληλα επεκτεινόμαστε σε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες με νέους Έλληνες συγγραφείς αλλά και μεταφράσεις επιλεγμένων τίτλων από το εξωτερικό. Σκοπός μας να σας προσφέρουμε βιβλία που θα σας μείνουν αξέχαστα και θα κοσμούν για πάντα τη βιβλιοθήκη σας!