truck  Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 20 ευρώ!

card  Άτοκες δόσεις με πιστωτική για αγορές >200€

espaEΤΠΑ

Απόκτησε κι εσύ ένα NFT στο kaktos.gr

NFT Kaktos

Τι είναι και γιατί να αποκτήσεις NFT;
Οι Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ σε βοηθούν να πλοηγηθείς σε έναν νέο τεχνολογικό κόσμο.

Στον κόσμο του bitcoin και των cryptocurrencies, υπάρχει πλέον κάτι νέο: τα NFT (Non-fungible Tokens).

Τα NFT είναι ένα είδος ασφαλούς ψηφιακού πιστοποιητικού που αντιστοιχεί σε ένα ψηφιακό έργο τέχνης.
Αγοράζοντας ένα NFT αγοράζεις ένα ψηφιακό έργο τέχνης, είτε σαν επένδυση, είτε επειδή σου αρέσει να βρίσκεσαι στην πρωτοπορία της τεχνολογικής εξέλιξης. Οι Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ σου φέρνουν αυτή την πολύ καινοτόμα ιδέα που ήδη κάνει θραύση στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αλλού.

Διαθέσιμα NFT

item_a item_b item_c

Απόκτησε κι εσύ το δικό σου NFT. Δεν είναι τόσο δύσκολο, αλλά μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο ακούγεται! 

Έχεις ερωτήσεις;

Δες παρακάτω απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες!

Ο όρος NFT σημαίνει Non-fungible Τokens.

Τα NFT είναι μοναδικά κρυπτογραφημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας (tokens) που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα blockchain και επομένως δεν μπορεί κανείς να τα αντιγράψει.

Τα NFT χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για να αντιπροσωπεύσουν φυσικά αντικείμενα του πραγματικού κόσμου, όπως έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα, ακόμη και ακίνητα. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ενός NFT κατέχει τα δικαιώματα για ένα περιουσιακό στοιχείο και το NFT είναι η απόδειξη της κυριότητας του. Τα NFT μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ψηφιακή ταυτότητα για ανθρώπους, πνευματικά δικαιώματα, και άλλα.

Με την «μετατροπή» αυτών των φυσικών αντικειμένων σε κρυπτογραφημένα ψηφιακά tokens στο blockchain, γίνεται ευκολότερη η αγοραπωλησία τους online. Ταυτόχρονα περιορίζεται η πιθανότητα απάτης, καθώς δεν είναι αντιγράψιμα.

Κάθε NFT έχει έναν 100% μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης και φέρει metadata που το διακρίνουν και το ξεχωρίζουν από κάθε άλλο NFT. Γι’αυτό είναι non-fungible, δηλαδή δεν έχουν μια συγκεκριμένη αξία, σε αντίθεση με τα συνήθη cryptocurrencies που είναι fungible, δηλαδή υπάρχουν πολλά όμοια της ίδιας αξίας. Επομένως τα NFT δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε εμπορικές συναλλαγές με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα cryptocurrencies.

Αν και στην αρχή τους ακόμη, τα NFT θεωρούνται ήδη ένας ιδιαίτερος τρόπος να αποκτήσεις κάτι μοναδικό που μπορεί να πάρει μεγάλη αξία αργότερα (ίσως και πολύ σύντομα). Μόνο που δεν θα είναι ένα αντικείμενο που θα πρέπει να ασφαλίσεις σε μια θυρίδα, αλλά ένα ψηφιακό αντικείμενο που θα είναι απολύτως ασφαλές στο blockchain.

Απόκτησε ένα NFT:

  • Για να βρεθείς στην πρωτοπορία της τεχνολογίας. Αντί να αγοράσεις ένα έργο τέχνης ή ένα συλλεκτικό ζευγάρι αθλητικά, εσύ απόκτησε ένα NFT. Τα NFT βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους. Δεν τα γνωρίζει ακόμη πολύς κόσμος και δεν έχουν γίνει -ακόμη- μέρος της καθημερινότητάς μας. Αν σου αρέσει να ανήκεις σε αυτούς που υιοθετούν πρώτοι αυτό που θα γίνει αργότερα τάση, τα NFT είναι για σένα.
  • Δες το σαν επένδυση. Οι τιμές των NFT αυξάνονται ραγδαία και μπορεί πολύ σύντομα να πολλαπλασιαστεί η αξία του NFT που σου ανήκει. Έτσι μπορεί να είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος επένδυσης.
  • Γιατί είναι μια απολύτως ασφαλής αγορά. Με το blockchain δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τους hackers. Το γεγονός ότι τα NFT ενσωματώνονται σε μια ψηφιακή μορφή που λειτουργεί σαν πιστοποιητικό ιδιοκτησίας που δεν αντιγράφεται τα καθιστά απολύτως ασφαλή.
  • Γιατί κάθε NFT είναι μοναδικό. Ακριβώς όπως ο κάθε άνθρωπος ή ο κάθε σκύλος είναι μοναδικός λόγω γονιδίων και προσωπικότητας, κάθε NFT είναι μοναδικό γιατί έχει τα δικά του αποκλειστικά data.


Καλλιτέχνες, συλλέκτες και επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα NFT καθώς αυξάνεται διεθνώς το ενδιαφέρον αλλά και οι τιμές των cryptocurrencies. Τα NFT φαίνεται πως θα αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη ψηφιακή τάση. Κάποιοι θεωρούν πως θα προκαλέσουν «σεισμό». Βεβαίως, χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθεί μια νέα τεχνολογία - δες όμως τι συνέβη με το Instagram, που στην αρχή φάνταζε περίεργο και ξένο, όμως σήμερα είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των social media.

Το Blockchain είναι ένα σύστημα καταγραφής πληροφοριών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη ή και αδύνατη την τροποποίηση των πληροφοριών αυτών με hacking ή άλλον τρόπο εξαπάτησης.

Ένα blockchain ουσιαστικά είναι ένα ψηφιακό αρχείο που καταγράφει με time stamp όλες τις συναλλαγές στις οποίες συμμετείχε ένα αντικείμενο. Στη συνέχεια το αρχείο αυτό αναπαράγεται και διαμοιράζεται σε ολόκληρο το δίκτυο υπολογιστών που συμμετέχουν στο blockchain.

Έτσι, για να κάνει κανείς μια αλλαγή σε ένα στοιχείο του αρχείου, πρέπει να κάνει μια νέα καταχώρηση σε όλα τα αντίγραφα του στοιχείου σε ολόκληρο το blockchain, ενώ η προηγούμενη μορφή του φυλάσσεται για πάντα σε όλα τα αντίγραφα.

Επομένως μια πληροφορία που καταγράφεται στο blockchain δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί ή να παραποιηθεί. Το ψηφιακό στοιχείο εμπεριέχει το πλήρες ιστορικό των αλλαγών του, αναλλοίωτο.

NFT δημιουργούν πολλοί καλλιτέχνες και designers, αλλά και επιχειρήσεις, συγκροτήματα μουσικής, κ.λπ. Μπορεί να τα αγοράσει οποιοσδήποτε και είτε να τα κρατήσει είτε να τα μεταπωλήσει.

Δύο παραδείγματα για το πού μπορεί να φτάσει ένα NFT:

  • Ο ιδρυτής του twitter μετέτρεψε σε NFT το πρώτο tweet που ανέβασε ποτέ στην πλατφόρμα και το πούλησε αντί 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων για να προσφέρει τα χρήματα στη μάχη κατά του covid 19.
  • Το έργο Beeple's Everydays – The first 5000 days του Mike Winkelmann πωλήθηκε από τον παγκοσμίου φήμης οίκο δημοπρασιών Christies έναντι 69.3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Βεβαίως δεν πρόκειται κάθε NFT να αγγίξει τέτοιες αξίες. Όμως τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά της δυναμικής των NFT.

Για να αγοράσεις το δικό σου NFT, κάνε κλικ στο NFT που σου αρέσει. Θα μεταφερθείς στο OpenSea.io, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα NFT και όπου μπορείς να κάνεις την αγορά σου.

Για να κάνεις αγορά στο OpenSea θα χρειαστεί να ανοίξεις ένα account. Επίσης θα χρειαστείς ένα crypto-πορτοφόλι, αφού πρέπει να κάνεις την αγορά σου με κρυπτονόμισμα. Μπορείς να δοκιμάσεις κάποια από τις πολλές εφαρμογές crypto-wallet που κυκλοφορούν, καθώς κάθε πορτοφόλι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Εμείς προτείνουμε το MetaMask αν κάνεις την αγορά σου από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή το Coinbase Wallet αν κάνεις την αγορά σου από κινητό τηλέφωνο.

Το MetaMask είναι το πιο σύνηθες ψηφιακό πορτοφόλι. Παρέχει βασικές λειτουργίες για τους αρχάριους στο blockchain, αλλά και για όσους εμπορεύονται tokens, για τους έμπειρους crypto gamers και τους developers. Πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει το Metamask ως τώρα.

Το MetaMask δεν διατηρεί κανένα προσωπικό σου στοιχείο σε δικούς του servers. Όποιο στοιχείο χρειάζεσαι, κρυπτογραφείται και παραμένει στον δικό σου browser και προστατεύεται με τον κωδικό σου MetaMask. Έτσι χρησιμοποιείς το ψηφιακό σου πορτοφόλι με απόλυτη ασφάλεια.

Μάθε περισσότερα εδώ

https://youtu.be/YVgfHZMFFFQ

Δες πώς να ενεργοποιήσεις το MetaMask εδώ.

https://youtu.be/ZIGUC9JAAw8