truck

Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των 20€

card

Άτοκες δόσεις με πιστωτική για αγορές >300€

espaEΤΠΑ

Συναίνεση (για παιδιά): Ένα παιδικό βιβλίο τονωτική ένεση!

Συναίνεση-για-παιδιά-Synainesi-gia-paidia-paidiko-vivlio
Μαρτίου 02, 2022

Συναίνεση (για παιδιά): Ένα παιδικό βιβλίο τονωτική ένεση!

Γράφει η Εύη Γεροκώστα, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφράστρια


Ο
ι απαραίτητες συστάσεις

Είμαι ένα βιβλίο για παιδιά. Ένα βιβλίο για μεγάλους. Ένα βιβλίο χωρίς ηλικία. Από αυτά τα βιβλία που αγαπούν αρκετοί, τα «ανένταχτα».
Όχι. Δεν θα σου πω αυτά που γεμίζουν τις σελίδες μου. Πάντα πίστευα ότι έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον ν’ αφήνουμε τους άλλους να μας ανακαλύπτουν παρά να μιλάμε για τον εαυτό μας.
Δεν είμαι ακριβώς ιστορία, δεν είμαι ακριβώς βιβλίο γνώσεων, δεν είμαι ακριβώς βιβλίο συμπεριφοράς, δεν είμαι ακριβώς κόμικ.
Είμαι όλα αυτά μαζί, κι ακόμα περισσότερα.

Μια ιστορία για κάτι πολύ σοβαρό

Λένε ότι με τις ιστορίες και τα παραμύθια μπορεί κανείς να μιλήσει για τα πιο σοβαρά πράγματα με τον πιο ανώδυνο τρόπο.
Είναι αλήθεια.
Αλήθεια είναι και ότι ιστορία μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μια λέξη, μια φράση, μια εικόνα χωρίς λόγια, ένα σκίτσο, ένα επιφώνημα.
Ιστορία είναι κι αυτό που ζούμε κάθε μέρα. Οι άνθρωποι που έρχονται στον δρόμο μας. Τα αποτυπώματα που αφήνει στις αισθήσεις μας ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Η ιστορία μιας στιγμής, η ιστορία ενός συναισθήματος ή ενός βιώματος.

Κάτι (μου) λείπει

Είμαι ένα βιβλίο γεμάτο ανθρωπάκια, σαν αυτά που ζωγραφίζουν κάποιοι όταν είναι παιδιά. Ανθρωπάκια με μεγάλο κεφάλι, τετραγωνισμένο σώμα, λεπτά άκρα, μάτια και στόμα.
Όμως… κάτι λείπει. Η μύτη.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που το παρατηρούν την πρώτη στιγμή που με πιάνουν στα χέρια τους κι αρχίζουν να με ξεφυλλίζουν. Το να λείπει το στόμα θα ήταν αναμενόμενο - επιβεβλημένη σιωπή; Το να λείπουν τα μάτια, επίσης - να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε;
Γιατί όμως να λείπει η μύτη; Όσο προχωρούν οι σελίδες, η απάντηση φανερώνεται.
Είμαι ένα βιβλίο που πρέπει να το μυρίσει ο καθένας με τη δική του μύτη, σαν να είναι λαγωνικό που ψάχνει τα κρυφά και τα κρυμμένα.


Η μουσική μου

Αν ήμουν μουσική, θα ήμουν δυνατή, έντονη, ξεσηκωτική, παθιασμένη.
Η μουσική, βλέπεις, μπορεί να πει μερικές φορές όσα οι λέξεις φοβούνται να ξεστομίσουν.

Η γεύση μου

Αν ήμουν γεύση, θα ήμουν κόκκινη πιπεριά, καραμέλα με έντονη γεύση κανέλας ή καυτή σούπα.
Όποιος με διαβάσει θα πρέπει να βρει τον δικό του, μοναδικό τρόπο να με απολαύσει χωρίς να πονέσει το στομάχι του και χωρίς να κάψει τη γλώσσα ή τον ουρανίσκο του.

Ούτε τέλος, ούτε αρχή

Υπάρχουν βιβλία με αρχή μέση και τέλος. Εγώ δεν είμαι ένα από αυτά.
Αν είσαι ενήλικας, ίσως δυσκολευτείς να με διαβάσεις, τουλάχιστον στην αρχή. Υπάρχουν πράγματα που είναι εύκολα και κατανοητά μόνο στα παιδιά.
Οπότε ξέχνα τις ντροπές και τους εγωισμούς και βρες ένα παιδί που εμπιστεύεσαι για να σε βοηθήσει να μπεις στον κόσμο μου.

Να θυμάσαι να παίζεις

Πιο κάτω μοιράζομαι μαζί σου μερικούς τρόπους για να μπεις σ’ αυτόν τον κόσμο.  
Δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός, μικρότερος, μεγάλος ή μεγαλύτερος. Μην ξεχνάς ότι μέσα από το παιχνίδι, το χάζεμα και τα αστεία προκύπτουν οι σοβαρότερες κουβέντες. Κι αυτές τις κουβέντες καλό είναι να μην τις αποφεύγουμε και να τις κάνουμε, πάντα την κατάλληλη στιγμή.

Να θυμάσαι να παίζεις - Η τέχνη της μαντικής
Κρύψε τις λέξεις και τις φράσεις μου με λευκά χαρτάκια και προσπάθησε να «διαβάσεις» τα σκίτσα μου. Αν μάλιστα τη δοκιμασία την περάσουν μικροί και μεγάλοι μαζί, στοιχηματίζω ότι τις καλύτερες μαντεψιές θα τις κάνουν οι μικρότεροι.

Να θυμάσαι να παίζεις - Η τέχνη της έκφρασης
Μπορείς να μετρήσεις τις διαφορετικές εκφράσεις στις σελίδες μου; Τις εκφράσεις που δείχνουν τα όρια κι αυτές που παραπέμπουν στη συναίνεση;

Να θυμάσαι να παίζεις - Η τέχνη του χιούμορ
Αν και δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, νομίζω ότι το χιούμορ είναι η μεγάλη αρετή των σελίδων μου.
Πόσες φορές, διαβάζοντας μια σελίδα μου, γέλασες ή χαμογέλασες;
Εγώ, πάντως, γελάω συχνά με τον εαυτό μου.

Να θυμάσαι να παίζεις - Η τέχνη της παρατήρησης
Με την πρώτη ματιά, τα ανθρωπάκια των σελίδων μου μοιάζουν παρόμοια, είναι όμως διαφορετικά, όπως διαφορετικός είναι και ο τρόπος που ερμηνεύουν την έννοια της συναίνεσης.
Μικροί και μεγάλοι, γυρίστε μια κλεψύδρα και βρείτε τους διαφορετικούς ήρωες και τις διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης των καταστάσεων που παρουσιάζονται στις σελίδες μου.


Κάτι έχω να σου πω

Η λέξη που σχηματίζει τον τίτλο μου έχει εννιά βαριά γράμματα.
Μα έχουν βάρος τα γράμματα και οι λέξεις; θα μου πεις.
Έχουν βάρος, έχουν και θερμοκρασία.
Η λέξη που υπάρχει περισσότερες φορές από κάθε άλλη στις σελίδες μου είναι ασήκωτη και καίει, όμως είμαι σίγουρο ότι εσύ μπορείς να την κουβαλήσεις σαν να ήταν φτερό και να την αγγίξεις σαν να ήταν δροσερό νερό.
Ναι, κάτι έχω να σου πω, όμως δεν θα το κάνω.
Θα το ανακαλύψεις διαβάζοντας με.


Τονωτική ένεση

Ο τίτλος μου, «Συναίνεση», κρύβει, ηχητικά τουλάχιστον, τη λέξη «ένεση».
Αυτό ακριβώς θέλω να γίνω για σένα που θα με διαβάσεις.
Μια τονωτική ένεση στην αυτοπεποίθησή σου, στην εμπιστοσύνη που δείχνεις στους άλλους, στα όρια που βάζεις για να ζεις καλύτερα.
Μη φοβηθείς το τσίμπημα της βελόνας, δεν είναι καθόλου τρομακτικό.
Ακόμα όμως κι αν το νιώσεις λιγάκι, το σίγουρο είναι ότι δεν θα σε πονέσει.  

Συμπέρασμα

Μην τα περιμένεις όλα από μένα.
Είμαι απλώς βιβλίο.
Έχω κι εγώ τα όριά μου.
Μαζί σου, όμως, σίγουρα δεν θ’ αφήσω να τα περάσει κανείς.

Εύη Γεροκώστα
Φεβρουάριος 2022Λίγα λόγια για το παιδικό βιβλίο
«Συναίνεση (για παιδιά) - Όρια, σεβασμός και κυριαρχία του εαυτού σου»

Με τη χιουμοριστική αλλά και διδακτική γραφή και εικονογράφηση της Ρέιτσελ Μπράιαν, η «Συναίνεση (για παιδιά)» είναι μια έξυπνη εισαγωγή στην έννοια των ορίων και της συναίνεσης, με τρόπο που δεν αγχώνει και δεν τρομάζει τα παιδιά.  

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+ αλλά είναι ένα βιβλίο που κάθε ηλικία θα διαβάσει με τον δικό της τρόπο, ανακαλύπτοντας κάθε φορά κάτι νέο.
Η Ρέιτσελ Μπράουν καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων που έχουν σχέση με τη συναίνεση και μας θυμίζει πως είναι εξίσου σημαντικό ένα παιδί:
  • Να θέτει τα δικά του όρια, τα δικά του ναι και όχι
  • Να αναγνωρίζει στον εαυτό του το δικαίωμα να αλλάζει ελεύθερα γνώμη για να κάνει το ναι όχι, ή το όχι ναι
  • Να αναγνωρίζει και να σέβεται πότε οι άλλοι του λένε ναι ή όχι
  • Να ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, είτε κινδυνεύει το ίδιο είτε κάποιος άλλος
  • Να μπορεί να υποστηρίζει ψυχολογικά τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους.
Βρείτε το βιβλίο εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το σώμα σου ανήκει σε ΣΕΝΑ, και έχεις το δικαίωμα να βάζεις τους κανόνες σου. Μπορείς να έχεις διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικούς ανθρώπους, και μερικές φορές οι κανόνες σου μπορεί να αλλάζουν. Όπως όταν χαιρετάς με χειραψία το θείο σου και αγκαλιάζεις ή φιλάς τον σκύλο σου, αλλά όχι το αντίστροφο!
Από το να μάθεις πώς να λες «όχι» και να θέτεις τα όριά σου, μέχρι το να σκέφτεσαι τη δική σου συμπεριφορά προς τους άλλους αλλά και να συμπαραστέκεσαι σε τρίτους, το βιβλίο θα σε βοηθήσει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και να γίνεις 100% αρχηγός του εαυτού και του σώματός σου.

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα και εικονογράφο της Συναίνεσης,
Ρέιτσελ Μπράιαν (Rachel Brian)

Η Ρέιτσελ είναι πρώην ερευνήτρια και εκπαιδευτικός. Έχει διδάξει φυσιολογία, βιολογία και μαθηματικά στο γυμνάσιο και στο κολέγιο. Έχει επίσης εργαστεί στην έντυπη εικονογράφηση, το σχέδιο και τη γραφιστική. Μέσω της συγγραφής βιβλίων και της δημιουργίας βίντεο, η Ρέιτσελ βρήκε έναν τρόπο να συνδυάσει την αγάπη της για την εικόνα με το πάθος της για την εκπαίδευση.

Ζει στο Ρόουντ Άιλαντ με τα παιδιά της, τον σκύλο, τη γάτα, το φίδι, το κουνελάκι της κι ένα κοτέτσι κότες. Όταν δεν γράφει βιβλία ή δεν ταΐζει την φάρμα της, μπορεί να την βρείτε να κάνει καγιάκ.