truck

Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των 20€

card

Άτοκες δόσεις με πιστωτική για αγορές >300€

espaEΤΠΑ

Οι Ειδοί του Μαρτίου - Δι-ήγημα

Οι Ειδοί του Μαρτίου - Δι-ήγημα
Μαρτίου 17, 2022

Οι Ειδοί του Μαρτίου - Δι-ήγημα

 

Είναι κάτι στιγμές-ορόσημα στη ζωή σου που όλα μπορούν να αλλάξουν ή όλα μπορεί να τελειώσουν. Κάτι στιγμές σαν τις Ειδούς του Μαρτίου.

Οι Ειδοί του Μαρτίου - Δι-ήγημα, Βαγγέλης Παπαδήμας, Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

Ο Λευτέρης είναι ένας έμπειρος πωλητής, αφοσιωμένος στη δουλειά του και στο κατάστημα το οποίο διαχειρίζεται σαν να είναι δικό του. Πωλητής από εκείνους που μπορούν να καταλάβουν τον πελάτη και να εφαρμόσουν τις καταλληλότερες τεχνικές για να τον πείσουν – τεχνικές που δεν διστάζει να μας εκμυστηρευθεί, για του λόγου το αληθές. Σίγουρος για τον εαυτό του και τις ικανότητές του, «καλός ανθρωπάκος, αλλά δυναμικός».

Μέχρι την ημέρα που η εταιρεία στην οποία εργάζεται τον καλεί να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο πωλήσεων. Καλεί αυτόν, τον έμπειρο πωλητή, να επιμορφωθεί, καθώς ο κόσμος αλλάζει. Τότε όλα ανατρέπονται…

Ο Δημήτρης είναι νέος εκπαιδευτής σε θέματα πωλήσεων. Μοιρασμένος ανάμεσα σε έναν γάμο σε χειμερία νάρκη κι ένα επάγγελμα που αγαπά αλλά που δεν του δίνει την ικανοποίηση που αναμένει, καθώς συχνά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εκπαιδευόμενοι τον αντιμετωπίζουν σαν αδαή.

Μέχρι τη μέρα που σε ένα σεμινάριο πωλήσεων, ένας «μαθητής» τον αμφισβητεί ευθέως. Τότε όλα ανατρέπονται…Οι Ειδοί του Μαρτίου και ο Ιούλιος Καίσαρας

Η λέξη Ειδοί προέρχεται το λατινικό idus, που σημαίνει ήμισυ. Ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να δηλώσουν την 15η μέρα ή το μέσον του μήνα. Αι Ειδοί του Μαρτίου (Idus Martii ή Idus Martia) ειδικά, ήταν γιορτή και αργία για τους Ρωμαίους, και ημέρα στρατιωτικής παρέλασης αφιερωμένης στον θεό Άρη.

Οι Ειδοί του Μαρτίου του 44 π.Χ. έχουν μείνει στην ιστορία –αλλά και ως έκφραση της σημερινής μας καθομιλουμένης με την έννοια της αποφράδας ημέρας–, καθώς εκείνη την ημέρα δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας.

Πράγματι, ο Πλούταρχος στους Βίους παράλληλους εξιστορεί πως ένας μάντης είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο Καίσαρα να φυλάγεται από μεγάλο κίνδυνο την ημέρα των Ειδών του Μαρτίου. Πλήθος άλλων κακών οιωνών ανησυχούσαν τον Καίσαρα, ο οποίος μετά από κάποιον δισταγμό τελικά αποφάσισε να τους αγνοήσει. Εκείνη την ημέρα, πηγαίνοντας στη Σύγκλητο, ο Καίσαρ χαιρέτησε τον μάντη και του είπε με ειρωνική διάθεση: «Ήλθαν οι Ειδοί του Μαρτίου». Και ο μάντης απάντησε ήσυχα: «Ναι, ήλθαν, αλλά δεν πέρασαν».
Λίγο αργότερα, παρά μια τελευταία απόπειρα προειδοποίησης του Καίσαρα από τον Αρτεμίδωρο τον Κνίδιο πως υπήρχε συνωμοσία να τον δολοφονήσουν, ο Ιούλιος Καίσαρας έπεφτε νεκρός μέσα στη ρωμαϊκή Σύγκλητο, στα πόδια του αγάλματος του μεγάλου εχθρού του, του Πομπήιου.
Έπεσε χτυπημένος από 23 μαχαιριές. Κάθε μαχαιριά ένας συνωμότης, μεταξύ των οποίων ο Βρούτος, που λέγεται πως ήταν νόθος γιος του.
Έτσι επιβεβαιώθηκε ο μάντης.
Οι Ειδοί του Μαρτίου καθιερώθηκαν έκτοτε ως φράση με αλληγορικό βάρος: συμβολίζουν την αποφράδα μέρα, τη μέρα που εξελίσσεται άσχημα κι επιβεβαιώνει κάθε κακό οιωνό, καταλήγοντας ακόμη και στον θάνατο.

Έτσι, ενώ οι Ειδοί του Μαρτίου συμβόλιζαν το μέσον του Μάρτη, κατέληξαν να χρησιμοποιούνται σήμερα μεταφορικά για να υπονοούν το τέλος.

οι_ειδοί_του_Μαρτίου_δολοφονία_του_Ιούλιου_Καίσαρα


Από τον Καίσαρα στον Καβάφη

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο οποίος εμπνεύστηκε πολλά ποιήματα από σημαντικές ιστορικές στιγμές, αφιέρωσε στο επεισόδιο αυτό της Ιστορίας το ποίημά του «Μάρτιαι Ειδοί».

«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι…»

Έτσι ξεκινά το ποίημα. Παρατίθεται δε ολόκληρο στο μέσον του βιβλίου του Βαγγέλη Παπαδήμα, εκεί που οι μοίρες των δύο ηρώων του συναντιούνται κι ανατρέπονται.

Οι Ειδοί του Μαρτίου – Δι-ήγημα

Ο συγγραφέας φαίνεται να εμπνέεται ποικιλοτρόπως από το τέλος του Ιούλιου Καίσαρα, το έργο του Πλούταρχου και το υπέροχο ποίημα του Καβάφη: λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, ακόμη και εικαστικά.
Πράγματι, στη δική του παραλλαγή των Παράλληλων βίων, οι ιστορίες των δύο ηρώων του Παπαδήμα διαβάζονται καθεμία από ένα εξώφυλλο κι εκτυλίσσονται έτσι ώστε να συναντηθούν στο μέσον του βιβλίου. 
Η πορεία τους μας κάνει να αναλογιστούμε τη δική μας αναπόφευκτη πορεία προς τις Ειδούς του Μαρτίου. Στιγμές που είναι μια ευκαιρία να ακροαστούμε τους οιωνούς ή να τους αγνοήσουμε. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να σωθούμε, ή να παραμείνουμε ίδιοι και να βαδίσουμε προς το τέλος. Ο Παπαδήμας μας θυμίζει πως οι ζωές μας ανατρέπονται πιο εύκολα απ'ότι νομίζουμε, όχι απαραίτητα από κάποιο συγκλονιστικό συμβάν, αλλά ακόμη κι από κάτι φαινομενικά μικρό, ίσως κι ανεπαίσθητο, που όμως αντηχεί μέσα μας εκκωφαντικά. 

Καθώς ο Μάρτης ακροβατεί μεταξύ χειμώνα και άνοιξης, «οι Ειδοί του Μαρτίου» μάς θυμίζουν πως μπορούμε να τραβήξουμε προς την άνοιξη ή να βυθιστούμε στον χειμώνα. Να συνεχίσουμε μετά τα μέσα ή να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα (πρόωρο;) τέλος.

Κι ίσως ακόμη πιο πικρόγλυκα, η διήγηση του Παπαδήμα, μέσα από την αφηγηματική της λιτότητα και τη διττή δομή της, έρχεται να μας ψιθυρίσει πότε από το ένα αυτί και πότε από το άλλο να μην ξεχνάμε να κοιτάμε τη ζωή μας στα μάτια και να θυμόμαστε πως από τα μέσα ως το τέλος ο χρόνος μπορεί να πετάξει πολύ γρήγορα, σαν χελιδόνι που σκίζει τον μαρτιάτικο ουρανό!

 

 Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι Ειδοί του Μαρτίου - Δι-ήγημα

“Αν δεν είσαι έτοιμος να αναλογιστείς τι έκανες μέχρι τώρα και να αλλάξεις τη ζωή σου, προτίμησε να μη διαβάσεις τούτο το διήγημα.”

Μετά την επιτυχημένη συν-συγγραφή δύο πολύ αναγνωρισμένων και σημαντικών best seller βιβλίων αυτοβελτίωσης, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα προτεινόμενα προς μελέτη συγγράμματα πανεπιστημίων και σχολών εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο συγγραφέας επιστρέφει με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και συναισθηματικά φορτισμένο διήγημα: μια σκεπτικιστική αφήγηση που θα σε οδηγήσει στο έλεος ή στη λύτρωση, μέσω των πράξεών σου. Συνδυάζοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία με μυθοπλασία, τη διήγηση με την αφήγηση, το παρόν και το παρελθόν με το μέλλον, σου δίνει την επιλογή να αλλάξεις τον κόσμο σου…

Συνθέτοντας τις οξύμωρες εμπειρίες του από την πιο καλλιτεχνική μετασχολική επιμόρφωσή του, τη στρατιωτική εκπαίδευσή του στις ειδικές δυνάμεις και την εργασιακή καθοδήγηση μεγάλων ομάδων ανθρώπων σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, καταθέτει δόγματα αυτοκριτικής, αυτοβελτίωσης, μάνατζμεντ και πωλήσεων, που αριστουργηματικά θα πρέπει να εντοπίσεις μέσα στο παράδοξο τούτο λογοτεχνικό έργο.

Ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο από ό,τι έχεις διαβάσει μέχρι σήμερα.