Δωρεάν αποστολή για αγορές ανω των 20€

Παράδοση εντός Αττικής σε 48 ώρες!

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μας μιλάει για τον δικό του "Κάκτο"

Κώστας Γεωργουσόπουλος
Απριλίου 12, 2021

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μας μιλάει για τον δικό του "Κάκτο"

«Με τον Οδυσσέα και την Αθηνά Χατζοπούλου με έδενε βαθιά φιλία, πριν ακόμα ιδρύσουν τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Γνώρισα το πάθος τους για τα βιβλία και για την ποιότητα της γνώσης.

Οταν, με την ίδρυση του ΚΑΚΤΟΥ, θεώρησαν σχεδόν ιερή την υποχρέωση να εκδώσουν μεταφρασμένους αρχαίους συγγραφείς, με συνύπαρξη των δύο εποχώς, την αρχαίας και της νεοελληνικής, της γλώσσας μας, το τόλμημα ήταν αδιανόητο για τ εκδοτικά χρονικά του τόπου. Φιλοδόξησαν και κατόρθωσαν να υλοποιήσουν το όραμά τους.

Δημιούργησαν μια σειρά εκδόσεων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που, όσον αφορά στον αριθμό των κειμένων, συμπορεύεται με τις εκδόσεις της Λειψίας, της Οξφόρδης και του Παρισιού (Bude). Ο αριθμός των έργων που εκδόθηκαν και μεταφράστηκαν είναι δεκαπλάσιος από κάθε άλλη προσπάθεια δύο αιώνων ελληνικής, εκδοτικής προσφοράς.

Προσωπικά είχα την τιμή να εκδώσω τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και κωμωδίες του Αριστοφάνη που όλες τους παίχθηκαν σε δύο και τρεις διαφορετικές σκηνοθεσίες στην Επίδαυρο.

Οι Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, και ειδικά τα αρχαία ελληνικά κείμενα στην πιο πλούσια συλλογή τους, θα πρέπει να θεωρούνται από τα κρατικά πνευματικά ιδρύματα (Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμια κ.λ.π.) αντικείμενο ένοχης συνείδησης, αφού δεν κατόρθωσαν επί δύο αιώνες να παραδώσουν στο ελληνικό κοινό την αθάνατη κλασική μας κληρονομιά.

Ο ΚΑΚΤΟΣ υπήρξε ο έντυπος δάσκαλος του Γένους. »

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί είκοσι πέντε χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.

Διακρίσεις Βραβεία:
Το 2008, βραβεύτηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε το 2006 σε επίτιμο διδάκτορά του.

Επίσης για τα έργα του “Τα μετά το θέατρο”, 1985, έλαβε το πρώτο Κρατικό βραβείο δοκιμίου,και για το “Από τον Στρίντμπεργκ και τον Αντόν Τσέχωφ στον Λουίτζι Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000).

Σταδιοδρομία:
Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας “Το Βήμα” και συνέχισε στην εφημερίδα “Τα Νέα” επί σειρά ετών ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος. Σήμερα αρθρογραφεί στην “Ελευθεροτυπία” και στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”. Κατά καιρούς συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.

Έργα:
Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρεία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο 1, 2 – Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο 3 – Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000.
Με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αμήχανον Τέχνημα, 1971, 1980 (μαζί με την Παράβαση), τα διηγήματα Η Καμπάνα και Οδάξ, 1985 και κύκλους τραγουδιών (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980) τους οποίους έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Καραίνδρου κ.α.). Επίσης με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.

Έχει μεταφράσει τα ακόλουθα έργα:
Αισχύλος: Ικέτιδες, Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας
Σοφοκλής: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αίας
Ευριπίδης: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάκχες, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Εκάβη (τραγωδία), Κύκλωψ (Σατυρικό Δράμα), Ελένη (τραγωδία), Ανδρομάχη, Τρωάδες (τραγωδία)
Αριστοφάνης: Λυσιστράτη, Πλούτος, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες, Ιππής
Μολιέρος: Ταρτούφος

Από το 1990 διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο και επί μία εικοσαετία πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του.