Δωρεάν αποστολή για αγορές ανω των 20€

Παράδοση εντός Αττικής σε 48 ώρες!

Ο Γιώργος Λεονάρδος γράφει για το Κάκτο

Γιώργος Λεονάρδος
Μαϊ 06, 2021

Ο Γιώργος Λεονάρδος γράφει για το Κάκτο

Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΚΑΚΤΟΣ

Οι εκδόσεις Κάκτος για μένα ήταν πάντα ένας πρότυπος οίκος δημιουργίας βιβλίων για γνώση και ευθυκρισία. Ξεχώριζε δε πάντα στην εκλεκτικότητά του για τις δημιουργίες με θέματα επιστημονικά και βέβαια ιστορικά. Η εκτίμησή μου αυτή βασιζόταν πάντα στη μέγιστη προσπάθεια, γνωστική και υλική, του ιδρυτού της και φίλου μου Οδυσσέα Χατζόπουλου, ο οποίος είχε βάλει σκοπό της δραστηριότητάς του την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας, η οποία έκειτο διάσπαρτη σε κάθε λογιών εκδόσεις και ερμηνείες.

Φυσικά η προσπάθεια αυτή της έκδοσης αρχαίων συγγραμμάτων προϋπόθετε ένα τεράστιο κεφάλαιο χρημάτων και ενασχόλησης για την ευδοκίμησή της, που κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από τα μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Αλλά δεν έγινε.

Έγινε από τις εκδόσεις Κάκτος χάρις στην πραγματική αυτοθυσία του Χατζόπουλου, που μπόρεσε με χίλιους κόπους και θυσίες να πραγματοποιήσει το τεράστιο αυτό έργο. Έργο που θα έπρεπε να είχε αναγνωρισθεί από το ελληνικό Κράτος, που αν μη τι άλλο όφειλε να τον είχε βραβεύσει και να τον ανταμείψει ηθικά και υλικά. Αλλά…

Αλλά, αν την επιβράβευση δεν την έκανε το ελληνικό Κράτος και τα επιδοτούμενα από τα κρατικά ταμεία μορφωτικά Ιδρύματα, το έκαναν οι ξένοι.

Έτσι η σειρά των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provance ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της εποχής μας, και τον Οκτώβριο του 2002 από το Ίδρυμα Πιερίδη στην Κύπρο.

Με πιο πρόσφατο παράδειγμα την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» του Κωνσταντίνου Παπαρρηγοπούλου με απόδοσή της στη σύγχρονη μορφή της γλώσσας μας. Αυτά τα βιβλία θα έπρεπε να είναι το «ευαγγέλιό» μας, στο οποία να αναφερόμαστε έναντι άσπονδων γειτόνων και επίβουλων εχθρών.

Προσέτι, να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα η σειρά των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων αριθμεί πάνω από 800 τόμους και αποτελεί τη μεγαλύτερη σειρά στον κόσμο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πανηγυρίζουμε και να υπερηφανευόμαστε για ρεκόρ και επιδόσειςμόνο σε άλλους πιο εφήμερους σκοπούς, αλλά για ένα έργο που σφραγίζει τις ρίζες μας και την καταγωγή μας. Δεν είμαστε τα άρριζα ζιζάνια μερικών, ελάχιστων, αιώνων  Ιστορίας, αλλά μιας Ιστορίας που χάραξε πορεία μέσα από δύσβατες εποχές πολέμων συγκρούσεων και επιβουλών.

Φυσικά ο Κάκτος δεν περιορίσθηκε στην έκδοση συγγραμμάτων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Είχε τη δυνατότητα να επιλέγει από τους καλούς τους καλύτερους συγγραφείς και διανοητές, τόσο από τον ελληνικό χώρο όσο και από τον ξένο. Εξέδωσε έργα Ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σκαρίμπας, Π. Πικρός κ.ά.) και ξένων (Χ. Μίλλερ, Τζ. Όργουελ, Χ. Έσσε, Μ. Βαλτάρι και άλλων), που είναι αδύνατο να αναφερθούν όλοι στο σύνολό τους. Αλλά και αυτά τα ονόματα αρκούν για να δείξουν την επιλεκτικότητα του εν λόγω εκδοτικού Οίκου.

Σε συνέχεια όλων αυτών, ο Κάκτος, μετά τον αδόκητο χαμό του ιδρυτού του, του Οδυσσέα Χατζόπουλου, συνεχίζει με τη νέα διοίκησή του, τον κ. Γιάννη Λεβέντη, βελτιώνοντας  διαρκώς το επιχειρηματικό του μοντέλο, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Να μην παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι ο  εκδοτικός οίκος βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης του website και του λογότυπού του, όπως επιτάσσει η νέα μας ηλεκτρονική εποχή, ενώ συγχρόνως επεκτείνεται σε νέα είδη και κατηγορίες της εκδοτικής αγοράς.

Δανειζόμενοι δε ευχή από τον Όμηρο (Ιλιάδα Ζ’208), να  ευχηθούμε και εμείς στον Κάκτο και τους συντελεστές του:«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ

Γιώργος Λεονάρδος

Βραβεύσεις:

Ο Γιώργος Λεονάρδος ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη λογοτεχνία και ιδίως με τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Για τα ιστορικά μυθιστορήματά του: «Μάρα, η Χριστιανή Σουλτάνα» και «Η Ωραία Κοιμωμένη του Μυστρά» βραβεύτηκε με τα βραβεία ιστορικού μυθιστορήματος το 2001 και το 2005 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων. Επίσης βραβεύτηκε το 2006 από το Ίδρυμα Μπότση για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία.

Τέλος του απονεμήθηκε από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων το βραβείο Μυθιστορήματος για την τριλογία Παλαιολόγεια Δυναστεία και ειδικά για το ιστορικό μυθιστόρημά του "Ο Τελευταίος Παλαιολόγος", το τρίτο της προαναφερθείσας τριλογίας.

Βιογραφία:

Πρωτοδημοσίευσε διηγήματα το 1953 στις ημερήσιες εφημερίδες της Αλεξάνδρειας, «Ταχυδρόμο» και «Ανατολή». Ερχόμενος στην Ελλάδα αρχικά σπούδασε φυσικομαθηματικός, αλλά τελικά ακολούθησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου φοιτώντας στη Δημοσιογραφική Σχολή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Σχολή Σπύρου Μελά), την περίοδο 1959-1961. Εργάστηκε στο δελτίο εξωτερικών ειδήσεων και αργότερα ως πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Καθημερινή», (1961-1964) όπου και ανέλαβε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, (ΑΠΕ), στο Βελιγράδι (1964-1967). Επίσης εργάσθηκε ως προϊστάμενος εξωτερικών ειδήσεων στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Απογευματινή, Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή, Έθνος και Ελεύθερος Τύπος, καθώς και ως αρθρογράφος στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος.

Αργότερα, από το 1977 ανέλαβε ανταποκριτής ΑΠΕ στη Νέα Υόρκη, όπου διατέλεσε διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης. Αργότερα υπήρξε παρουσιαστής ειδήσεων στην ΕΡΤ και στον ΑΝΤ1. Παράλληλα ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στον πόλεμο του Βιετνάμ, στον ιρανοϊρακινό πόλεμο, στον πόλεμο του Περσικού και σε άλλες συρράξεις, ως επίσης και σε διεθνείς διασκέψεις, όπως στο Συνέδριο της European Broadcasting Union στη Κωνσταντινούπολη (1975) και σε διάφορα συνέδρια της Eurovision.

Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για τα έτη 2009 και 2010.

Ο Γ. Λεονάρδος είναι επίσης μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και μόνιμος κάτοικος Αθηνών