Δωρεάν αποστολή για αγορές ανω των 20€

Παράδοση εντός Αττικής σε 48 ώρες!

3 Πολύ Καλοί Λόγοι για να Διαβάζετε Ιστορικά Βιβλία

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Μαρτίου 22, 2021

3 Πολύ Καλοί Λόγοι για να Διαβάζετε Ιστορικά Βιβλία

Οι άνθρωποι ζούμε στο παρόν. Σχεδιάζουμε και ανησυχούμε για το μέλλον. Η ιστορία, ωστόσο, είναι η μελέτη του παρελθόντος. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη που προκύπτουν από τη μελέτη της ιστορίας; Γιατί να ασχοληθούμε εξαρχής, με κάτι που συνέβη; Μπορούν αυτά που αναγράφονται στα ιστορικά βιβλία, να μας διευκολύνουν να κατανοήσουμε τον κόσμο μας, όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα;

Το 2021 η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 200 χρόνια από τότε που γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας καλύτερης Ελλάδας. 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας!

Αυτή η επέτειος είναι αφορμή να διαβάσουμε ιστορικά βιβλία που φωτίζουν τα γεγονότα και τις μεγάλες μορφές της ιστορίας του τόπου μας. Βιβλία που η Ιστορία είναι καλογραμμένη, δεν είναι ξύλινη, δεν κουράζει και κυριως είναι βιβλία από καταξιωμένους ιστορικούς επιστήμονες.
 
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων απο την Ελληνική Επανάσταση, γράφουμε γιατί είναι αναγκαίο,κατά τη γνώμη μας, να διαβάζουμε ιστορικά βιβλία:

1. Μας βοηθά στη κατανόηση των Ανθρώπων και των Κοινωνιών

Ο Θουκυδίδης είχε πει: «Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Η ιστορία προσφέρει μια συλλογή πληροφοριών για το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και οι κοινωνίες. Η κατανόηση για το πώς λειτουργούν οι ανθρώποι και οι κοινωνίες είναι δύσκολη, αν και αρκετές επιστήμες προσπαθούν να την καταγράψουν. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να θαυμάσουμε την ευφυΐα μας, την επίδραση της τεχνολογικής εξέλιξης, τη διαμόρφωση της οικογενειακής ζωής, αν δεν χρησιμοποιήσουμε όσα γνωρίζουμε από την ιστορία μας;

Κάποιοι κοινωνικοί επιστήμονες προσπαθούν να διατυπώσουν νόμους για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αλλά ακόμα και αυτές οι θεωρίες εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από ιστορικές πληροφορίες. Κατά συνέπεια, η ιστορία χρησιμοποιείται, όσο ατελής και αν είναι, ως το «εργαστήριό» μας, στην προσπάθεια να καταλάβουμε γιατί το είδος μας συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Ιωάννης  Α. Καποδίστριας Η γένεση του ελληνικού κράτους
2. Η Ιστορία συμβάλει στην δημιουργία ταυτότητας

Αυτός είναι αναμφισβήτητα ένας από τους λόγους για τους οποίους όλα τα σύγχρονα έθνη ενθαρρύνουν τη διδασκαλία της, υπό κάποια μορφή. Στα ιστορικά βιβλία για την Επανάσταση του 1821, θα συναντήσουμε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν προσωπικότητες και ομάδες που οδήγησαν στην ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Το ίδιο ισχύει και για την οικογενειακή μας ταυτότητα. Αναζητώντας στοιχεία στην ιστορία τη οικογένειάς μας, μπορούμε να δούμε πώς συμμετείχε το γενεαλογικό μας δέντρο σε διάφορες ιστορικές αλλαγές και ποιο είναι το αποτύπωμά μας στη σύγχρονη εποχή.

Το 1821 και η αλήθεια Σκαρίμπας Γιάννης

3. Είναι χρήσιμη στην καθημερινότητά μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σπουδάζουν ιστορία, χρησιμοποιούν την κατάρτισή τους για ευρύτερους επαγγελματικούς σκοπούς (εργάζονται σε μουσεία, σε ΜΜΕ, πραγματοποιούν ιστορικές έρευνες για επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς κ.λπ.). Ωστόσο, η μελέτη της ιστορίας μάς βοηθά να αναπτύξουμε μια καλύτερη κατανόηση για το σήμερα. Το πλαίσιο στο οποίο βασίζουμε την καθημερινότητά μας, είναι χτισμένο πάνω στην προηγούμενη γνώση που έχουμε. Η ιστορία μάς παρουσιάζει μια λεπτομερή εικόνα του πώς λειτουργούσε το κράτος, η κοινωνία, η τεχνολογία κ.λπ. παλιότερα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς λειτουργούν τώρα.

Μάς βοηθά επίσης να καθορίσουμε τον τρόπο προσέγγισης και σχεδιασμού του μέλλοντος, καθώς μάς επιτρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη αλλά και τις επιτυχίες  του παρελθόντος. Ο Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος Τζωρτζ Σανταγιάνα έγραψε «Όποιος δεν θυμάται την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Η ιστορία μάς δίνει την ευκαιρία να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Μάς βοηθά να κατανοήσουμε τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται. Ως αποτέλεσμα, μάς βοηθά να γίνουμε πιο συμπονετικοί ως άνθρωποι και πιο αμερόληπτοι ως φορείς λήψης αποφάσεων. 
1821 - Τα Δοξασμένα Χρόνια Η Ελληνική Επανάσταση για τα παιδιά μας  Γούδης Χρίστος, Σωτηροπούλου-Γούδη Στέλλα

Ανακεφαλαιώνοντας, η ιστορία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή καταγραφή των εθνών, των ηγετών και των πολέμων. Είναι η ιστορία μας. Είναι η αφήγηση για το πώς κάποιος υπερασπίστηκε αυτό που πίστευε, ή πέθανε για την αγάπη, ή εργάστηκε σκληρά για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Όλα αυτά είναι έννοιες με τις οποίες μπορούμε να συσχετιστούμε.

Επιπλέον, η ιστορία είναι απλά πολύ ενδιαφέρουσα. Ξέρατε ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του Καραϊσκάκη (Μάχη του Φαλήρου, 1827), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ξεκίνησε για ασήμαντο λόγο; Λέγεται ότι κάποιοι Κρητικοί (ίσως είχαν πιει και μερικά ποτηράκια παραπάνω), πείραζαν τους Τούρκους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη έναρξη της μάχης και την ήττα των Ελληνικών δυνάμεων.

Εξερευνήστε σήμερα, μέσα από τα ιστορικά βιβλία, έναν εντελώς νέο κόσμο που θα αλλάξει αυτό που είστε για πάντα!