Σπύρος Πουλημένος

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1953. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός Τ.Ε. Κατέχει Master of Arts in Design with merit από το Middlesex University του Λονδίνου. Από το 1976 έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 70 ομαδικές. Το 2008 στο Μουσείο Βορρέ παρουσίασε –για πρώτη φορά διεθνώς– αμιγώς ψηφιακά έργα και καθιέρωσε την ψηφιακή ζωγραφική με έξι ατομικές εκθέσεις (2008-2016). Ονόμασε «συμβατική» (conventional) την παραδοσιακή ζωγραφική και γενικότερα την τέχνη που είχε δημιουργηθεί πριν την ψηφιακή εποχή, όρος που πλέον έχει καθιερωθεί (From Conventional to Digital, Πινακοθήκη Κυκλάδων, 2013). Έχει δημιουργήσει επίσης γλυπτά (συμβατικά και ψηφιακά), χαρακτικά, λιθογραφίες και prints.

Στη διάλεξή του με τίτλο «Η Νευροσχεδιαστική στην τέχνη: Από τη φαντασία στο καινοτόμο αποτέλεσμα του έργου τέχνης» (Συμπόσιο Νευροαισθητικής, Σεπτέμβριος του 2012, Αθήνα) παρουσίασε νέες έννοιες και όρους στον χώρο της τέχνης και της επιστήμης, όπως η Νευροσχεδιαστική (Neuroschediastics), ο Νευροσχεδιασμός (Neurodesign), o Υστερομεταμοντερνισμός (Ysterpost-monternism), με μεγάλη απήχηση.

Για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό έχει τιμηθεί από τον Δήμο Αλίμου με αφιέρωμα στο έργο του, από την Πανελλήνια Εταιρεία Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών, τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, το Μακρυγιάννειο Λύκειο Αλίμου και άλλους φορείς. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Αναγκαστικά, εκδ. Artigraf (1991) και Τραυματισμένος Άγγελος, εκδ. Περί Τεχνών (2008). Ποιήματά του έχουν διαβάσει καταξιωμένοι ηθοποιοί. Προσεχώς θα εκδοθούν άλλες πέντε ποιητικές συλλογές και δύο ακόμη βιβλία για την ποίηση και την τέχνη.

espa_banner