Επίκτητος

Φιλόσοφος, 1ος – 2ος αι. μ.Χ.

Ο Επίκτητος έζησε το διάστημα 50-120 μ.Χ. Γεννήθηκε σκλάβος, στην Ιεράπολη της Φρυγίας, αλλά έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Ρώμη, ως σκλάβος του Επαφρόδιτου, γραμματέα του Νέρωνα, ο οποίος του επέτρεψε να παρακολουθήσει τα μαθήματα του στωικού φιλόσοφου Μουσώνιου Ρούφου.

Όταν ο Επαφρόδιτος τον ελευθέρωσε, ο Επίκτητος άρχισε να διδάσκει τη στωική φιλοσοφία στη Ρώμη. Ωστόσο, όταν ο αυτοκράτορας Δομιτιανός εξεδίωξε όλους τους φιλοσόφους από τη ρωμαϊκή πρωτεύουσα, ο Επίκτητος κατέφυγε στη Νικόπολη της Ηπείρου, όπου έζησε διδάσκοντας ακόμη και πολύ γνωστούς και ευκατάστατους μαθητες, ζώντας ο ίδιος πάμπτωχος και ασκητικός.

Ο ίδιος δεν έγραψε· η γραπτή αποτύπωση των ιδεών του οφείλεται στον μαθητή του Φλάβιο Αρριανό, ο οποίος συγκέντρωσε, βάσει των σημειώσεών του από τις παραδόσεις, τα κύρια σημεία της διδασκαλίας του Επικτήτου σε δύο συγγράμματα υπό τους τίτλους Επικτήτου Διατριβαί και Εγχειρίδιον.

Το έργο του είναι ένας θησαυρός σοφίας για καθημερινή χρήση για όποιον αναζητά έμπνευση, αντοχές και γαλήνη στη ζωή του.

espa_banner