Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

ΤΑΜΒΑΚΗΣ Γιώργος

Εικόνα της ΤΑΜΒΑΚΗΣ Γιώργος

Ο Γιώργος Ταμβάκης γεννήθηκε το 1931 στα Φιλιατρά. Φοίτησε ένα χρόνο (1952) στη Νομική Σχολή και, μετά το στρατιωτικό (για ένα εξάμηνο μεταφραστής-διερμηνέας στρατιώτης στην Κορέα), από το 1955 έως το 1960 σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, στην οποία δε βρήκε την πραγματική φιλοσοφική αλήθεια‡ ο ιδεαλιστής φιλόσοφος Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος σ’ ένα μάθημα μας είπε ότι ο μαρξισμός έχει πολλές αλήθειες, χωρίς να πει ποιες. Στο βιβλίο λαογραφίας του Γεώργιου Μέγα (την οποία δε συμπαθούσε, όπως και τη βυζαντινή και τη νεοελληνική λογοτεχνία) βρήκε αναπάντεχα μια αλήθεια: το χριστιανικό ιερατείο μετάτρεψε την ειδωλολατρική γιορτή της γενέθλιας ημέρας του ανίκητου ήλιου (dies natalis invicti solis), την 25η Δεκέβρη, σε ημερομηνία γέννησης του Χριστού.
Ευχάριστες ενασχολήσεις του είναι το διάβασμα, τα ταξίδια και οι αγροτικές εργασίες (παλιότερα ήτανε το κυνήγι).
Τις ιδεαλιστικές απόψεις του Πλάτωνα και άλλων μεγάλων της Ιστορίας περί θείου και αιωνίου τις θεωρεί ανόητες, γιατί, σύμφωνα με την επιστήμη, όταν ο ήλιος θα γίνει υπεργίγας (supernova), θα κάψει τους εσωτερικούς πλανήτες και τη Γη. Πού είναι η αιωνιότητα; Μόνο η άπειρη φύση είναι αιώνια κι εμείς σαν μέρος της, αφού είμαστε αστρόσκονη, όπως μας λέει ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος.
Θεωρεί ότι στην κοινωνία, στις κοινωνίες των ανθρώπων, αν δεν επικρατήσει η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η ελευθερία (ίσως αυτά να είναι πλατωνικές ουτοπίες), οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι δυσαρεστημένοι, δυστυχισμένοι.Προβολή ως
Ταξινόμηση ανά
Εμφάνιση Ανά σελίδα

Η Νεοελληνική μας γλώσσα

Η σωστή δημοτική (λαϊκή) γλώσσα
ΤΑΜΒΑΚΗΣ Γιώργος
10,60 € 9,54 €